provse.in.ua на Facebook

ГРАНОЛА БЕЗ МЕДУ ТА ЦУКРУ

Гранола – це традиційний американський сніданок. Гранола схожа на мюслі, але в рази смачніша і корисніша.

Приготована вдома гранола не містить консервантів, барвників та інших шкідливих домішок.

Гранолу заливають молоком, йогуртом, додають до морозива, споживають як калорійні батончики після тренування.

Завдяки високому вмісту горіхів, що є джерелом Омега 3, вживання граноли корисне для зору та пам’яті, підтримує роботу серця, забирає шкідливий холестерин і покращує еластичність судин.

Але, слід пам’ятати, що гранола є дуже калорійною, тому зловживати нею не варто.

Як приготувати гранолу

Щоб приготувати цей корисний і поживний сніданок для всієї родини, знадобляться такі інгредієнти:

  • 300 грамів вівсяних пластівців грубого помолу;
  • 180 грамів горіхів + насіння;
  • 180 грамів ягід;
  • 1 ч. л. кориці або за смаком;
  •  1 ч.л. меленого імбиру або за смаком;
  • ½ ч. л. солі або за смаком;
  • 3-5 ст. л. оливкової або соняшникової олії;

Особливості приготування

Головне, дотриматись пропорції інгредієнтів. Самі ж інгредієнти можна обирати на свій смак. Гранола дозволяє кожний раз експериментувати і вигадувати новий рецепт.

  • Пластівці повинні бути НЕ швидкого приготування.
  • Горіхи та насіння можна брати на свій розсуд: жменя гарбузового насіння, насіння соняшника, жменя мигдальних пластівців, 2-3 ст. л. насіння льону, 2-3 ст. л. кунжуту.  За смаком, до граноли можна додати подрібнені грецькі або лісові горіхи, кедрові горіхи, фісташки або кеш’ю.  Разом горіхів та насіння 180 грамів.
  • У  ягідну частину можна додати сушену журавлину, сушену чорницю, цукати, подріблені сухофрукти.
  • Замість олії можна додати кокосове масло.
  • Мед можна додати безпосередньо перед вживанням.

ВАЖЛИВО! В класичному рецепті до граноли додають мед. Цього небажано робити, так як при нагріванні він втрачає усі свої корисні властивості. Крім того, при високий температурах мед виділяє шкідливі речовини.

Процес приготування

  1. Вмикаємо духовку на 160 градусів.
  2. Спочатку у мисці потрібно змішати сухі інгредієнти: горіхи, насіння і вівсянку. Додаємо спеції та сіль за смаком.
  3. Додаємо у суху суміш олію. Вимішуємо.
  4. Викладаємо гранолу на застелене пергаментом деко, розрівнюємо по всій площі тонким шаром.
  5. Ставимо деко у розігріту духовку на 30-40 хв хв. Помішуємо кожні 10 хвилин, щоб гранола рівномірно пропеклась.
  6. Коли гранола спечеться і остигне, додати сухі ягоди або подрібнені сухофрукти. Ретельно перемішати.
  7. Готову гранолу слід скласти у баночку, що щільно закривається кришкою.
  8. Зберігати у холодильнику до 2-х тижнів.