provse.in.ua на Facebook
РЕЦЕПТ КЛАСИЧНОГО ДОМАШНЬОГО МАЙОНЕЗУ
Навіщо купляти магазинний майонез, якщо можна зробити цей смачний соус вдома. Варто лише раз зробити домашній майонез, і Ви будете обходити магазинний стороною.
Класичний домашній майонез робиться лише із жовтків, але можна використати і ціле яйце. Усі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, тому потрібно дістати яйця з холодильника заздалегідь. Чим свіжіші яйця, тим довше майонез буде зберігатися у холодильнику. Якщо Ви не впевнені в якості яйця, краще взяти перепелині, в них не буває сальмонел. Свіже куряче яйце краще одразу помити водою з милом.
Для приготування майонезу використовуємо погружний блендер. Можна використовувати вінчик, тоді процес приготування буде довшим.
Інгредієнти домашнього майонезу:
- 1 свіже куряче яйце або 3-4 перепелиних яйця кімнатної температури
- сік половини лимона (або 1 ст. л. оцету)
- 0,5 ч. л солі або по смаку, перець по смаку
- 1 ч. л. цукру або по смаку
- 1 ч. л. гірчиці (суха або соус) або по смаку
- 50 мл оливкової олії (можна замінити на соняшникову)
- 150 мл соняшникової олії
Яйце з цілим жовтком обережно поміщаємо на дно сухої чащі блендера або скляної банки. На яйце висипаємо спеції: сіль, перець, цукор, гірчицю.
Зверху виливаємо 50 мл оливкової або соняшникової олії.
Блендер обережно опускаємо над жовтком, міцно впираємо в дно чаші і починаємо збивати на максимальній швидкості.
Як тільки суміш починає біліти, починаємо повільно опускати і піднімати блендер.
Поступово додаємо тонкою струйкою половину об’єму соняшникової олії (70 мл).
Продовжуємо збивати і додаємо лимонний сік або оцет.
Додаємо решту олії (80 мл) також тонкою струйкою. Збиваємо до густої консистенції.
Майонез зберігаємо у холодильнику в чистій тарі з щільно закритою кришкою. Набираємо чистою ложкою і тоді майонез буде зберігатися цілий тиждень! Смачного!