provse.in.ua на Facebook

РЕЦЕПТ КЛАСИЧНОГО ДОМАШНЬОГО МАЙОНЕЗУ

Навіщо купляти магазинний майонез, якщо можна зробити цей смачний соус вдома. Варто лише раз зробити домашній майонез, і Ви будете обходити магазинний стороною.

Класичний домашній майонез робиться лише із жовтків, але можна використати і ціле яйце. Усі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, тому потрібно дістати яйця з холодильника заздалегідь. Чим свіжіші яйця, тим довше майонез буде зберігатися у холодильнику. Якщо Ви не впевнені в якості яйця, краще взяти перепелині, в них не буває сальмонел. Свіже куряче яйце краще одразу помити водою з милом.

Для приготування майонезу використовуємо погружний блендер. Можна використовувати вінчик, тоді процес приготування буде довшим.

Інгредієнти домашнього майонезу:

  • 1 свіже куряче яйце або 3-4 перепелиних яйця кімнатної температури
  • сік половини лимона (або 1 ст. л. оцету)
  • 0,5 ч. л солі або по смаку, перець по смаку
  • 1 ч. л. цукру або по смаку
  • 1 ч. л. гірчиці (суха або соус) або по смаку
  • 50 мл оливкової олії (можна замінити на соняшникову)
  • 150 мл соняшникової олії

Готуємо домашній майонез

Яйце з цілим жовтком обережно поміщаємо на дно сухої чащі блендера або скляної банки. На яйце висипаємо спеції: сіль, перець, цукор, гірчицю.

Зверху виливаємо 50 мл оливкової або соняшникової олії.

Блендер обережно опускаємо над жовтком,  міцно впираємо в дно чаші і починаємо збивати на максимальній швидкості.

Як тільки суміш починає біліти, починаємо повільно опускати і піднімати блендер.

Поступово додаємо тонкою струйкою половину об’єму  соняшникової олії (70 мл).

Продовжуємо збивати і додаємо лимонний сік або оцет.

Додаємо решту олії (80 мл) також тонкою струйкою. Збиваємо до густої консистенції.

Майонез зберігаємо у холодильнику в чистій тарі з щільно закритою кришкою. Набираємо чистою ложкою і тоді майонез буде зберігатися цілий тиждень! Смачного!